Sviečková na smotane, domáca kysnutá knedľa

Sviečková na smotane, domáca kysnutá knedľa
Sviečková na smotane, domáca kysnutá knedľa

Poznáte tie dni, keď sa vám nechce vymýšľať, čo navaríte? Ani nám sa nechcelo, no navariť bolo treba. Už dlhšie sme mali chuť na dobrú sviečkovú s domácou knedľou. Do 2 hod. bolo vynikajúce jedlo na stole a tešil som sa, ako všetkým chutí.

Suroviny:

hovädzie stehno – 1 kg

mrkva – 500 g

petržlen – 250 g

zeler –  250 g

jablko – 1 ks

citrón – 1 ks 

cibuľa – 150 g

slanina – 100 g

smotana 33% – 1 ks 

bezlepková muká – 400g

čerstvé droždie – 21g 

maslo

mlieko 

cukor 

bobkový list 

nové korenie

ocot 

horčica



Postup:

Mäso prešpikujeme slaninou, osolíme a okoreníme. Aby sa nám lepšie s ňou pracovalo, slaninu dáme na chvíľu do mrazničky, ale nie je to podmienka. Keď máme mäso pripravené, rozpálime si hrniec a pridáme bravčovú masť. Opečieme ho z každej strany a vyberieme z hrnca.  Kým sa nám mäso opeká, nakrájame si na kocky mrkvu, petržlen, zeler, jablko. Keď máme mäso opečené zo všetkých strán,  opečieme  mrkvu, petržlen, zeler do jemne zlatista. Pridáme cibuľu a jablko. Nasypeme cukor do hrnca a necháme všetko skaramelizovať. Očistíme si citrón od kôry, ostane nám len žltá dužina. Citrón nakrájame na väčšie kocky a pridáme do hrnca. Pridáme plnotučnú horčicu a zalejeme všetko vývarom. Vrátime mäso naspäť do hrnca. Zakryjeme tlakový hrniec, dáme variť Sviečkovú na smotane na 40 min. Medzitým si pripravíme domácu kysnutú knedľu, kým sa nám uvarí vývar. Odvážime si 400g bezlepkovej múky, 21g čerstvého droždia, trošku soli, cukor, ohriate mlieko, ktoré pridávame postupne. Všetko zmiešame s mixérom a necháme kysnúť 15 min., alebo kým cesto nie je 2 krát veľké. Vymastíme 4 rovnako veľké šálky s maslom. Keď máme cesto vykysnuté, rozdelíme si ho na 4 časti, vypracujeme a dáme do šálok, necháme vykysnúť. Dáme vodu do hrnca tak, aby voda po vložení šálok do vody, bola do ¼ šálky.  Dáme si variť vodu, vložíme domácu kysnutú knedľú v šálkach, ktorú varíme zakrytú 25 min. Neotvárame hrniec, lebo nám môže knedľa padnúť. Skontrolujeme si mäso na Sviečkovú na smotane . Keď je uvarené v tlakovom hrnci, vyberieme ho a dokončíme omáčku. Zmes si zahustíme troškou múky. Všetko rozmixujeme, vznikne nám jemná krémová omáčka. Pridáme do nej trochu smotany. Mäso si nakrájame na tenké plátky, pridáme omáčku a nakrájanú domácu kysnutú knedľu. Môžeme obedovať Sviečkovú na smotane

error: